Å spille inn en TV-serie krever mye utstyr. Å spille inn en TV-serie under vann krever ekstremt mye utstyr!

Å pakke riktig mengde er virkelig en kunst! Noe vi bommet litt på. Selvfølgelig, en av utfordringene var at ingen av oss hadde bodd lenge på seilbåt før, og vi visste ikke helt hva vi egentlig trengte av utstyr for et helt år. Et resultat av dette  ble at vi tok med oss alt for mye!

Vi hadde med oss utstyr til dykking, fridykking, kiting, packrafting, topptur på ski, camping og tv-produksjon. I tillegg hadde vi med oss masse ekstrautstyr til båten. Det tok ikke lang tid før vi konkluderte med at vi hadde med oss for mye og noe måtte ut.

Vi prøver å få plass til den store gennakeren
Lugaren foran som skulle brukes som avslappingsrom ble utstyrslager
Ikke alt hadde sin plass de første ukene

Heldigvis seilte vi innom Bud på vei nordover hvor vi fikk kvittet oss med mye av det vi hadde lite bruk for. Sett i etterkant hadde vi nok fortsatt med oss litt for mye utstyr.

Planlegg reisen godt

Skulle vi gjort det på nytt hadde vi nok planlagt reisen enda bedre og bare ta med seg det man er 100% sikker på man kommer til å få mye bruk for. Jeg tror nok utstyrslogistikken i hverdagen hadde vært enklere da. Det var ikke bare bare å endevende halve båten når man skulle gjøre en aktivitet som dykking eller kiting. Mye av utstyret lå godt stuet i dørker eller inners i skap.

Dette gjorde at vi vegret oss noe for å utøve noen av aktivitetene, siden det ble så mye styr. Det er nok av andre ting å å holde på med på en seilbåt i hverdagen, så at aktivitetene er lett tilgjengelig er en viktig del av en fin reise.

Utfordringer med utstyret

Som det kommer frem i episode 1 og 2 var det i begynnelsen også mye tekniske problemer både med dykkerutstyr, fotoutstyr og båt. En stor grunn til dette var at mye av utstyret var nytt, spesielt en del av dykker og fotoutstyret. Alle hadde dykket mye før, men siden vi nå skulle dykke fra seilbåt, kjøpte vi mindre og lettere utstyr som vi ikke hadde brukt før.

Det viste seg etterhvert at det var utfordringer både med passform, lekkasjer og funksjonalitet. Ideelt sett burde vi hatt flere dykk og utstyrstester før vi startet ekspedisjonen. Dette hadde nok spart oss for mye tid og fiksing ombord i seilbåten, men tiden var ikke på lag med oss.

Vi hadde et stort ønske om å dykke med hai før den migrerte videre om kort tid. Derfor startet vi ekspedisjonen noe tidligere enn vi kanskje burde ha gjort. På den andre siden må man på et tidspunkt bare si nok er nok. Nå drar vi! Det er fort gjort å “forberede seg i hjel” også. Jeg lever litt etter filosofien: man bruker den tiden man får, heller enn det tar den tiden det tar. Så er kunststykket å finne balansen.

Konklusjon: Planlegg ekspedisjonen godt, tenk gjennom mange ganger hva man virkelig trenger, test alt av utstyr og nyt turen!

Heldigvis rakk vi akkurat haiene
De dukket til og med opp om natten

I episode 7 kan du se hvorfor det ikke var så lurt å lagre mye av utstyret i dørkene og inntil skroget om vinteren: tv.nrk.no/serie/under-overflaten